Saturday, 31 December 2016

Tabung kehidupan


Antara tabung yang ada
Penulis tertarik dengan 3 perkongsian seminar sebelum ini yang telah penulis hadiri secara formal @santai. Dari situ, Ada kawan2 & pelanggan2 penulis minta share tentang ini. Sebelum ni biasa je,sebab ini cara penulis. Bukan yg terbaik tapi applicable utk family & penulis. Ada kawan2 & pelanggan yg ikut & merasakan sesuai utk mereka. Yang belum mungkin boleh mulakan ikut keperluan anda.

Kami tak kaya, kami juga bukan orang ada2. Kami cuma orang biasa2. Kami pernah alami jatuh dan bangun dalam hidup. Kami pernah dimalukan dan dicemuh. Kami tabah dan bangkit dari cemuhan mereka. Penulis mula amalkan kewangan berhemah ini pada tahun 2010, dgn hanya RM1 setiap tabung. Tapi bermula dgn RM1 itu lah banyak hal yg kami belajar, banyak manfaat yg kami dapat serta banyak pengalaman hidup yg mampu penulis kongsi dgn kawan2 dan pelanggan2 penulis. Alhamdulillah. Itulah hikmahnya sebuah kehidupan, bukan utk diratapi tapi utk dipelajari & untuk diselesaikan.

Dapat je gaji & komisyen,
1-hal pertama adalah ZAKAT, penyucian. Sucikan pendapatan supaya bertambah keberkatan padanya. Kata ustaz, jgn tunggu mampu baru nk berzakat, tapi berzakatlah agar lebih BERKAT.

2-SIMPAN tak semestinya banyak, yang penting ada (pembentukan tabiat). Penulis pun bermula dgn RM1 je sebulan. Sekarang alhamdulillah...

3- HUTANG (bank dan personal, patut dan tak patut). Penulis menyediakan satu buku, senarai semua hutang ikut tarikh, dan jumlah. Buku ni penulis tunjuk kat suami seandainnya penulis meninggal sbl sempat mbayar dapatlah kiranya mereka tolong uruskan & selesaikan. Yang penting usaha kita utk bayar dan belajar dari setiap kesilapan yg kita buat. Hutang ibarat belenggu, ia merantai kebebasan kita.

4-Fixed Expenses spt Sewa rumah, kereta dll yg tidak boleh tidak  itulah jumlahnya setiap bulan. Namanya fixed, tapi kita mampu utk kawal jumlahnya sbl jadikan ia komitmen.

5- Variable Expenses (spt gambar di bawah).
a) Duit belanja harian. Awal bulan kami akan sediakan RM150. Contoh: gas masak,minyak,bawang,...

b) Entertainment: Ini penetapan bersama dgn family based on aktiviti bersama yg kami akan buat (quality time katanya): makan2, bercuti, shopping,mandi manda dll. Disebabkan ini penetapan bersama, tabungnya juga perlu dipenuhkan sama2. Berapa? Saya serahkan kpd mereka utk decide. Tahun lps 50 sen sehari. Bukan kedekut, tapi didik mereka utk lebih menghargai. Bukan mudah nak mudah, bukan susah utk susah.

c) Persiapan raya tahun berikutnya (2018):. Buat anggaran bajet bahagi 12 supaya kita tahu berapa sebulan perlu disimpan. Ini bg mengelakkan, akhir tahun kami alami kesempitan wang kerana semua duit gaji terpakai utk persiapan raya.balik kg Kedah. Raya di KL. masukkan sekali anggarannya. Raya pula 2x setahun tak termasuk cuti2 malaysia lagi.

d) Infaq Family(tabung kasih sayang): inipun dipenuhkan bersama2.Kegunaannya, bila tgh2 bulan tetiba mak & family dtg dari kg,mesti nak beli apa2, so kiranya tabung ni tabung tabarru' kami sekeluarga. Sapa yg nk pakai boleh ambil tapi minta izin dr semua ahli keluarga. Supaya mereka dpt rasa kami saling melengkapi x boleh kurang walau sorang.

e) Sedekah: galakan utk family. Nilai x kisah, berapa yg ikhlas. Sebelum keluar pagi ke pejabat & tempat kerja biasakan masukkan ke tabung tersebut. Bila penuh kita serahkan kpd yg memerlukan.

f) Kecemasan:tabung ni x kisah berapa sebulan, yg penting ada. Kalau sebulan rm5, 12 bln dah rm60. Tujuannya utk kegunaan waktu2 kecemasan.

i) Reward diri: bukan tiap2 bulan penulis beli beg tangan,kasut,bagai tapi kadang2 bila  inginkan sesuatu kita dah ada tabungan. Contohnya bila hp rosak, xde lah kacau duit gaji bulanan atau simpanan kita.

j)Perbelanjaan Konvensyen Luar Negara/ ziarah: setiap tahun penulis akan tulis impian nk ke mana. Kira bajet berapa nk belanja & bawa,(tiket/penginapan/perjalanan/buah tangan). bahagi 12. Itu lah jumlah sebulan yg perlu disimpan dalam tabung ni.

k) Tabung Hijau(Haji & Umrah): duit rm5, keraskan hati masuk tabung

L) tabung 20 sen.

Ini pula belajar daripada seorang kenalan dari takaful, kak Ma:-

Bahagikan Purse kepada 3 compartment:
1) duit belanja (sbb tu selalu lunch date dgn suami, lbh jimat)
2) duit belanja dapur
3) duit petrol, tol & servis kereta.
*penulis cuma akan belanja apa yg ada dlm senarai bulanan. Atau...kalu nk beli apa2 perlu check baki duit belanja dulu cukup ke tak.

Alhamdulillah...dgn teknik di atas, hidup sentiasa merasa ada. Dan hidup kami kini jauh lebih baik...alhamdulillah...

#sharingiscaring
#ikhlasdarihati
#usahasayauntukhiduplebihbaik

❤❤❤2017 is at the door...remember: Life is short, break the rules, forgive quickly, love truly, laugh uncontrollably & never regret anything that made you SMILE. HAPPY NEW YEARπŸ’–πŸ’–πŸ’–

No comments:

Post a Comment

Advertising/ Feedback/ Promotion/ Opportunities/ Enquiries/Invitaion ?? Contact me at: anyati0907@gmail.com